2 September 1996

Voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam bij opening Academisch Jaar 1996 - 1997:

"WETSVOORSTEL MODERNISERING UNIVERSITAIRE BESTUURSORGANISATIE GOEDE ZAAK VOOR UNIVERSITEITEN"

De integrale teksten van de redes van dr. H.J. van der Molen, dr. J. Borgman en prof.dr. P.W.C. Akkermans (zie het programma) zijn beschikbaar in de uitgave: Opening van Academisch Jaar 1996 / 1997.

'Het wetsvoorstel Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie van minister dr.ir. J.M.M. Ritzen (OC&W) vormt een wezenlijke bijdrage aan de versterking van de bestuurskracht van de universiteiten. De politieke moed die minister Ritzen met het uitbrengen van het wetsvoorstel heeft opgebracht, behoeft waardering. Het is in het belang van goed georganiseerd en bestuurd wetenschappelijk onderwijs en onderzoek dat het parlement instemt met het wetsvoorstel.' Dat stelt dr. H.J. van der Molen, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam in zijn rede bij de opening van het Academisch Jaar 1996 - 1997.

Volgens Van der Molen is de huidige universitaire bestuurstructuur, die dateert uit het begin van de jaren zeventig, niet meer toegesneden op de eisen die aan de universiteit in de jaren negentig worden gesteld. Van der Molen:"Onze maatschappelijke omgeving is veranderd. Universiteiten zijn zelfstandiger geworden. Kwalitatieve versterking van de organisatie van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek is steeds belangrijker geworden, omdat de samenleving terecht ook steeds hogere eisen stelt aan de universiteiten."

Het wetsvoorstel Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie beoogt versterking van de bestuurskracht, zowel bij faculteiten door de introductie van een beroepsdecaan, als op het universitaire niveau waarbij bevoegdheden van de universiteitsraad worden overgenomen door een medezeggenschapsraad of ondernemingsraad. De Colleges van Bestuur krijgen in het wetsvoorstel meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden voor een goede gang van zaken op de universiteiten.

Draagvlak

Van der Molen:"Het wetsvoorstel voorziet in een slagvaardige besluitvormingsstructuur, waarbij de verantwoordelijkheid meer bij het individu dan bij het collectief wordt gelegd. En tegelijkertijd introduceert het wetsvoorstel een medezeggenschapsstructuur voor medewerkers en studenten die garant staat voor het benodigde draagvlak binnen de universiteit bij het nemen van beslissingen."

Volgens Van der Molen verdient minister Ritzen waardering voor zijn politieke moed om na de jarenlange discussie over de universitaire bestuursorganisatie de knoop door te hakken in het belang van goed georganiseerd en bestuurd wetenschappeklijk onderwijs en onderzoek. "Het wordt tijd", aldus Van der Molen,"dat het parlement de politieke moed van de minister beloont met aanvaarding van het wetsvoorstel."

Ruimte voor studenten

De Rotterdamse collegevoorzitter wijst erop dat het de verantwoordelijkheid van de universiteiten zelf is om de nieuwe bestuursorganisatie vorm te geven. Van der Molen: "Daarbij staat in elk geval voorop dat onze studenten de ruimte moet worden gelaten hun steeds gewaardeerde rol in het bestuurlijk proces te blijven spelen."

Programma

Het College van Bestuur is bijzonder verheugd dat dr. J. Borgman, voorzitter van de European Science and Technology Assembly, ESTA te Brussel bereid is gevonden de openingsrede te houden. ESTA is het belangrijkste adviesorgaan van de Europese Commissie op het gebied van wetenschap en technologie. Dr. Borgman was hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan welke universiteit hij van 1978 tot 1981 rector magnifus was, en vervolgens voorzitter van het College van Bestuur tot 1988. In 1988 werd hij benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO te Den Haag. Sinds 1995 is hij voorzitter van ESTA.
De titel van de rede van de heer Borgman luidt: 'Wat hebben universiteiten en 'Europa' elkaar te bieden'.

Het muzikale gedeelte van het programma wordt verzorgd door het Erasmus Kamerkoor o.l.v. Romain Bischoff. Het Erasmus Kamerkoor is in 1989 opgericht door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sopranen: Hieky Eppinga, Marianne van den Heuvel, Annette de Jong, Kim de Leeuw, Anje Romein, Ilse van der Velden
Alten: Ellen Bischoff, Carin Reep, Judith Boevink, Josian Strous, Ard Verkerke, Felicia de Wilt, Mony Wouters
Tenoren: Max Brus, Bart Commijs, Marius Ooms, Hans van der Sluijs, Ard Verkerke
Bassen: Theo van de Beek, Gerald Hebels, Frank Huijer, Jits Schipper, Hans Visser, Marco Vermeulen.

Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam
Groot Auditorium
Burg. Oudlaan 50, Rotterdam

15.30 uur Io Vivat, Erasmus Kamerkoor
15.35 uur Zelf kiezen voor de toekomst van de EUR, Dr. H.J. van der Molen, voorzitter van het College van Bestuur
15.45 uur Wat hebben universiteiten en 'Europa' elkaar te bieden ?, Dr. J. Borgman, voorzitter van de European Science and Technolo gy Assembly (ESTA) te Brussel. ESTA is het belangrijkste adviesorgaan van de Europese Commissie op het gebied van wetenschap en technologie
16.05 uur Gaudeamus Igitur, Erasmus Kamerkoor
16.10 uur Kwaliteit gewogen, Prof.dr. P.W.C. Akkermans MA, rector magnificus
Aansluitend opening van het Academisch Jaar 1996 - 1997
16.20 uur Muzikaal slot, Erasmus Kamerkoor

Noot voor de redactie:

Nadere informatie: Afdeling Interne & Externe Betrekkingen, drs. G. Lugtenberg, telefoon 010 - 408 1777/1800.