10 februari 2000
Kapteyn verwijt college gebrek aan ambitie
Het streven van het College van Bestuur om tot de Europese top te behoren blijkt een papieren tijger. Dat zegt prof. dr. ir. Arie Kapteyn die zich om die reden heeft teruggetrokken als vice-decaan Onderzoek en als directeur van het onderzoeksinstituut CentER. Aanleiding was het benoemen van een interne kandidaat als decaan. Kapteyn vindt het aantrekken van een externe topkandidaat een voorwaarde om tot de beste van Europa te behoren. Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten bestrijdt de visie van Kapteyn.
Prof. dr. Theo Verhallen presenteerde eind vorige week het nieuwe managementteam van de economische faculteit. Opvallend was daarbij dat prof. dr. Theo Nijman, hoogleraar econometrie van de financiële markten, de functie van vice -decaan Onderzoek op zich neemt. Hij neemt daarin de plaats over van prof. dr. ir. Arie Kapteyn die als gevolg hiervan ook na zes jaar zijn functie als directeur van het onderzoeksopleiding CentER neerlegt. Kapteyn stond in 1988 aan de basis van de oprichting van het nu internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituut. Voorlopig blijft Kapteyn wel directeur van de contractonderzoeksinstituten CentERdata en CentERapplied Research.
Kapteyn heeft zichzelf teruggetrokken. "Ik had ingezet op een topdecaan van buitenaf. Iemand met internationale onderzoekservaring, liefst in de Verenigde Staten en die precies aanvoelt wat voor cultuur er nodig is om toppers in huis te halen. Ik vind dat een voorwaarde in het streven om een van de beste faculteiten van Europa te worden. Daarom ook is de Belgische Philippe Naert enkele jaren geleden binnen gehaald. In het College van Bestuur vind ik dat streven naar ambitie wel terug in het mission statement, maar niet in de daden. Om een goed iemand te vinden moet je investeren. Zowel in tijd als in geld. Naar mijn mening heeft men onvoldoende hard gezocht en de moed te snel opgegeven. Daaruit trek ik de conclusie dat het ambitieniveau van de KUB in de praktijk niet zo hoog ligt en daaruit heb ik mijn conclusies getrokken." Op de vraag of hij na 18 jaar ook de KUB de rug toekeert, aarzelt hij. "Ik heb gezegd: 'Ik beloof niet dat ik weg ga'. Daar houd ik maar even bij. Ik ben nu research hoogleraar."
Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten is het niet eens met de visie van Kapteyn. "Wij hebben wel degelijk ingezet op een externe topkandidaat. Maar na drie maanden intensief zoeken kwamen we tot de conclusie dat zo iemand niet voorhanden was. Dan moet je een afweging maken. Daar vroegen de problemen binnen de faculteit op een gegeven moment om We hebben toen intern en extern gekeken naar de mogelijk kandidaten en zo kwamen we op de beste man en die kwam van intern. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Onder Kapteyn als decaan heeft de faculteit immers de internationale top bereikt."
De nieuwe decaan Theo Verhallen bevestigt het verhaal van de rector. "Ik zie de naam en faam van een faculteit als resultante van het team hoogleraren en medewerkers die kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek afleveren." De rol van decaan is volgens hem leiding te geven aan dat team door initiatieven te structureren en te zorgen voor draagvlak. "Dat kan zowel door iemand van buiten als iemand van binnen", aldus Verhallen. Hij betreurt het dat Kapteyn zijn grieven naar buiten heeft gebracht. "Het is nodig dat wij gezamenlijk onze schouders onder het kwaliteitsbeleid zetten." [RA]
[Vorig bericht, Kapteyn weg bij CentER] [Volgend bericht, Kapteyn ontslag bij CentER]